Jdi na obsah Jdi na menu
 


Intel vs. AMD

INTELVS.AMD

 

amd_vs_intel_2.jpg

 

 Stejně jako David a Goliáš kdysi, soupeří AMD a Intel dnes.

Jedná se o dva nejvetší výrobce mikroprocesorů na světě.

Velmi překvapivý je také fakt, že AMD, byť je mnohonásobně menší firmou, zatím jako jediná firma zdárně konkuruje Intelu.

Intel je vlastně původcem 32bitového procesoru a základem většinového procesorového dění. AMD naopak je původcem procesoru 64bitového.


 AMD bylo vždy o něco pozadu, avšak pak přišla proti tehdejšímPentiím architektura Athlonů (a později Athlonů XP), a ty byly mnohem výkonnější než tehdejší Pentia. Navíc dosahovaly i vyšších taktů a poprvé byla překonána i magická hranice 1GHz. Pak ale Intel přišel s architekturou Core 2 Duo, která je s námi dodnes, a stále se jedná o jednu z lepších.  AMD však nebylo schopno, jelikož je podstatně menší, plnit objednávky všech dodavatelů (Turion a Turion X2 byly velmi výkonné a oblíbené), a tak Intel nabídl výrobcům notebooků smlouvu, kdy jim bude poskytovat procesory on (protože AMD nestíhalo), avšak pod podmínkou, že na dobu neurčitou přestanou AMD používat úplně. Tehdy většina výrobců na tuto podmínku přistoupila, protože AMD opravdu nestíhalo dodávat (zaznamenávalo rekordní obraty, ale nemělo více fabrik, kde vyrábět). A tak se stalo, že dnes v 90% notebooků najdeme procesory Core 2 Duo a obecné tvrzení, že Intel je prostě nejlepší. Avšak za tento protiprávní krok„Evropská komise shledala jednání Intel Corporation jako protiprávní a napařila křemíkovému králi astronomickou pokutu. 1,06 miliardy EUR je v přepočtu asi 28,5 miliardy Kč“

amd_vs_intel.jpg